A mézről általában...

2012.05.07 12:16

 

Nemcsak édes, hanem savas, ezért szerves savai javítják az étvágyat, az emésztést. A méz nyugtató hatású, fertőtlenít, táplálja az izmokat, támogatja a májat, a vízkiválasztást.
Nagyon jó édesítőszer, mert többféle természetes cukrot tartalmaz, kevésbé édesít ugyan mint a gyári cukrok és a mesterséges édesítőszerek, viszont számtalan szerves savat, vitamint, enzimet, illóolajat, ásványi anyagot tartalmaz. Nagyon jó táplálék, mert egyszerű cukrai gyorsan felszívódnak.
Nagyon sok gyógyító hatása van, mint például: segíti az elalvást, nyugodt pihenést biztosít, támogatja a gyenge szívet, védi a májat. Fertőtlenítő hatásából kifolyólag külsőleg felületi sebek gyógyítására, amit nem kell bekötözni. Belsőleg torokgyulladásra lehet alkalmazni.
A méz nem hizlal, gyümölcscukrából nem lesz zsír, a májban glikogénként raktározódik, szőlőcukra rövid idő alatt elég az izmokban. Sportolóknak nagyon ajánlott. Rendszeres fogyasztása aktívabb életvitelre serkent. Fogszuvasodást nem okoz, mivel fertőtlenítő anyagai gátolják a fogszuvasodás megindulását.
A méz fajtájától függően idővel bekristályosodik, ami természetes folyamat, ez azonban nem befolyásolja a beltartalmi értékeket. A kristályos méz újból folyékonnyá válik, ha max. 40 ⁰C-ra melegítjük. Magasabb hőmérsékleten történő felmelegítés a beltartalmi értékek károsodásához, csökkenéséhez vezethet. A kristályos „ikrás” méz jobban tisztítja a garatot mint a folyékony, fertőtlenítő hatása mellet fizikailag is tisztít.

 

—————

Vissza